Blog, Strana 10

Co byste měli vědět dřív, než začnete používat přírodní kosmetiku
Co byste měli vědět dřív, než začnete používat přírodní kosmetiku

Najít ideální šampon, ale stejně tak i pleťový krém je někdy velká výzva. O to víc, když se rozhodnete začít používat čistě přírodní kosmetiku. Pokud přecházíte z té konvenční, může pleti i vlasům chvilku trvat, než si na novou péči zvyknou.

Proč přejít na přírodní kosmetiku

Jaké jsou důvody toho, že si stále více lidí oblibuje přírodní kosmetiku?

  • je k pleti i vlasům mnohem šetrnější
  • je ohleduplná vůči životnímu prostředí
  • účinkuje dlouhodobě (nejde o okamžitý wow efekt, ale o trvalou nápravu)
  • přesně víte, co používáte (produkt by měl mít transparentní složení)
  • většinou si vystačíte s méně produkty

Co by přírodní kosmetika neměla obsahovat:

  • látky ropného původu (vazelína, parafín, minerální oleje)
  • látky živočišného původu (kromě včelího vosku)
  • chemické UV filtry
  • syntetická barviva a parfemaci
  • syntetické konzervanty
  • chemické UV filtry

Co člověk, to unikát

Každý z nás jsme jiný, takže pokud vás tchýně či kamarádka strašily tím, že měly po přírodním šamponu půl roku umaštěnou hlavu, u vás se nic takového dít nemusí. Jsou totiž lidé, kteří přejdou z konvenční kosmetiky na tu přírodní, a vůbec žádné potíže nezaznamenají. Zaměřte se tedy jen na sebe a vnímejte, co vám je a není příjemné. Nevzdávejte se hned po prvním neúspěchu a klidně postupně vyzkoušejte více značek.

arganovy-kondicioner-pro-nepoddajne-vlasy-neroliTen šampon nějak nepění…

Velkou část lidí, která je zvyklá na konvenční kosmetiku, překvapí, že přírodní šampony, sprchové gely či zubní pasty moc nepění. Je to dáno tím, že přírodní kosmetika neobsahuje dráždivé sulfáty jako SLS a SLES, které vytváří bohatnou pěnu, ale naopak využívá šetrné a jemné tenzidy. Ty sice pění méně, ale vůbec to neznamená, že by byly méně účinné. Jen to jenom o zvyku.

Všechno chce svůj čas

Přechod na přírodní kosmetiku vyžaduje nějaký ten čas, a je tedy třeba být trpělivý. Kýžené efekty toho a ono krému nepřicházejí zpravidla ihned, ale až po několika týdnech, či dokonce měsících používání. A to proto, že přírodní aktivní látky, oproti těm syntetickým, nepůsobí tak razantně. Pokud už jste ale na přírodní kosmetiku zvyklí a pouze měníte značku, znatelné změny většinou přichází daleko dříve (pokožka je vnímavější).

Může se objevit podráždění

Jakmile na sebe nanesete nějakou kosmetiku a objeví se projevy jako otok, pupínky nebo svědění, které přetrvávají po delší dobu, rozhodně produkt dále nepoužívejte. Je totiž dost pravděpodobné, že trpíte alergií na některou z obsažených aktivních látek (např. nějaký bylinný extrakt). Pokud ale chvilku pociťujete pouze jemné pnutí a pokožka je začervenalá, nemusí jít o nežádoucí efekt – je to znak toho, že aktivní látky začínají působit.

Pomoc, zbláznila se mi pleť

Pokožka potřebuje alespoň jeden cyklus, tedy cca 28 dní, aby si na novou péči zvykla (vlasům to může trvat i déle – většinou ale ne víc než 3 měsíce). Potřebuje se totiž detoxikovat o syntetických látek, které se usadily v hloubce jejích pórů. A to se projevuje například vyšší produkcí mazu a tvorbou pupínků, u někoho je pleť naopak sušší a mohou se přidat i pocity nepohodlí. Zkuste ale vydržet, a uvidíte, že přibližně po měsíci se kvalita vaší pleti začne postupně zlepšovat.

Než vyměníte šampon…

Přechod na přírodní šampon dává některým lidem dost slušně zabrat. Vlasy bývají zpočátku tvrdé, nepoddajné a více se mastí, takže navíc působí zplihle. Je to dáno tím, že zatímco syntetické šampony se na vlas nabalují, u přírodních tomu tak není. Nějakou dobu zpravidla trvá, než se z kadeří smyjí všechny ty nánosy silikonů a dalších látek.

Praktické tipy na závěr:

  • nejprve důkladně zhodnoťte, jaký máte typ pleti a vlasů
  • buďte minimalističtí – dobře si rozmyslete, co opravdu potřebujete
  • produkty obměňuje pomalu a postupně (aby si pokožka i vlasy zvykly)
  • začněte s těmi, které používáte nejčastěji (např. micelární voda, krém na ruce)
  • pečlivě čtěte jejich složení (zárukou kvality jsou různé certifikáty jako Ecocert apod.)

 

Číst článek
Jak na bujný plnovous
Jak na bujný plnovous

Pro muže, kteří vypadají jako drsní, avšak přitažliví dřevorubci, jsou kromě ležérního stylu typické zejména dlouhé vousy. K tomu, abyste je měli i vy, je však potřeba trochu té péče. Vaše snaha se vám ale vrátí – zaručeně si získáte pohledy žen!

Jak vypadá správný plnovous

Mužský plnovous je symbolem moudrosti, atraktivity i rádoby zanedbaného stylu, který ženy tolik přitahuje a který může vaši vizáž změnit téměř k nepoznání. Kromě plnovousu na bradě k němu patří i knír a kotlety, která vám budou růst současně a zakryjí jak tvář, tak bradu i krk. Právě díky tomu, že leccos schovají, hodí se pro každé tvar obličeje. Délka, do níž si svůj porost necháte narůst, je zcela na vás. Nezapomínejte ale, že jakýkoliv styl vousy mají, je potřeba o ně pravidelně pečovat.

Snímek obrazovky 2023-03-06 143425Co vše ovlivňuje růst vousů

Stejně jako u vlasů, i růst vousů ovlivňuje celá řada vlivů, z nichž některé můžete ovlivnit a některé ne. S genetikou, věkem či hladinou testosteronu sice moc nezmůžete, zato se ale můžete zaměřit na svůj životní styl. Vousy ke svému růstu potřebují pestrou, vyváženou stravu, v níž nechybí dostatek bílkovin, ale vitaminů (hlavně C, D a biotinu), zinku, hořčíku a železa. Co naopak nepomůže, jsou kromě rafinovaného cukru a nezdravých polotovarů také cigarety či alkohol.

Pravidelný střih je nutnost

Chcete-li se i vy proměnit v atraktivního dřevorubce, pak je pravidelná péče o vousy naprostou nutností. Základem je nechat vousy několik týdnů růst, jak je jim libo. Protože ale určitě nechcete vypadat jako bezdomovec, vyplatí se mít pod kontrolou vosy na krku spolu s přebytečnými vousy na tvářím a pravidelně je holit. Samotný plnovous pak každým pár týdnů zastřihujte, aby vypadal udržovaně – používejte nejlépe zastřihovač vousů s hřebenem nebo kolečkem pro nastavení délky.

Olej či balzám pro výživu i jemnost

Olej na vousy je skvělý nejen pro změkčení, ale i výživu jednotlivých vousů, a navíc pečuje i pokožku, která se nachází pod nimi a bývá často vysušená až podrážděná. Měl by mít čistě přírodní složení a zároveň nabýt moc mastný, aby vousy neslepoval. Stačí vždy použít pár kapiček a pečlivě je vmasírovat. Plnovous zůstane krásně jemný a přirozeně lesklý a stejně jako pokožka bude chráněný před vysušením i škodlivými vnějšími vlivy. Balzám funguje dost podobě jako olej, jen má hutnější, výživnější texturu, a navíc funguje i jako stylingový přípravek. Hravě uhladí a zafixuje tvrdé, delší vousy, které jinak bývají neposedné, vyživí je a podpoří jejích růst.

Péče o vousy vyžaduje i mytí

Vlasy si dost pravděpodobně myjete (téměř) každý den. I pěstování plnovousu si ale vyžaduje pravidelnou očistu, a to nejlépe na denní bázi. Vousy jsou totiž vystavovány mnoha vnějším vlivům a působí jako magnet na nejrůznější nečistoty. Ty z nich spolu se zbytky pečujících olejů či stylingových přípravků velmi jednoduše odstraní obyčejné mýdlo, které je jako bonus příjemně provoní. A pokud navíc při mytí vousů pečlivě promasírujete i pleť pod nimi, pak podpoříte prokrvení folikulů.

Vousy a styling? Ale jistě!

Prvním krokem k tomu, abyste svůj plnovous zbavili cuchanců a dodali požadovaný tvar, je použití kartáče. Ideálně takového, který má drsnější štětiny – například kančí. Kromě vousů se postará i o pokožku pod nimi, kterou příjemně promasíruje a zbaví ji odumřelých kožních buněk (šupinek). Teprve ve chvíli, kdy máte pečlivě pročesáno, může přijít na řadu styling. K němu se hodí například trocha vosku, který na celý den zkrotí i ty nejvíc neposlušné chloupky a plnovous hezky uhladí a vytvaruje.

Produkty pro péči o vlasy a vousy najdete zde.

Snímek obrazovky 2023-03-06 143905

Číst článek
7 tipů na zdravé alternativy cukru
7 tipů na zdravé alternativy cukru

Nejrůznější alternativy, které jsou tělu prospěšnější než obyčejný rafinovaný cukr, opravdu existují. A nejste přitom zdaleka odkázáni pouze na med. Dejte šanci třeba xylitolu nebo datlovému sirupu, a uvidíte, že se vám po cukru stýskat nebude.

Co je vůbec ten cukr

Ještě dříve, než vám dáme konkrétní tipy na přírodní alternativy cukru, pojďme se podívat na to, co je ten cukr vůbec je. Klasický cukr, tj. sacharóza, je disacharid tvořený dvěma monosacharidy – glukózou a fruktózou. A ačkoliv je hnědý cukr (ať už třtinový, nebo řepný), považován za zdravější, nenechte se tak snadno zmást – stále se jedná o sacharózu, byť díky obsahu melasy není zbavena vlákniny či minerálů. Jedná se ale spíše o obchodní trik, protože se zde tyto látky nachází pouze v naprosto zanedbatelném množství

Proč nejíst bílý cukr Zmínky o tom, že je bílý cukr něco jako „bílý zabiják“ se na nás v posledních letech valí ze všech stan. A ruku na srdce – cukr dneska najdete prakticky všude. Nachází se v pečivu, konzervách, sterilované zelenině a třeba i v doplňcích stravy. A pokud ho pravidelně konzumujete v nadměrném množství, pak si dle slov odborníků koledujete nejen o závislost, ale i o obezitu nebo civilizační choroby, mezi něž patří vysoký krevní tlak či cukrovka.

fresh-honeycombsMed je sázka na jistotu

Hned na úvod si pojďme říct, že složení medu se od běžného cukru zase tak moc neliší. Obsahuje totiž z cca 80 % glukózu a fruktózu, nicméně mu kromě vody nelze odepřít ani určité množství vitaminů, antioxidantů a minerálních látek – ty ale spolehlivě zničíte vysokými teplotami (např. v hrnku s horkým čajem). Med však nefunguje pouze jako sladidlo, ale také má jisté přínosy pro zdraví. Usnadňuje vykašlávání, pomáhá hojit sliznice a příznivě působí na zažívací ústrojí.

Kokosový cukr zažívá boom

Hitem posledních let je zejména kokosový cukr (podobně jako kokosové mléko). Jeho hlavní předností je nízký glykemický index a dále i vysoký obsah vitaminů či minerálních látek – zejména železa, zinku nebo vitaminů skupiny B. Oproti medu se hodí do studené i teplé kuchyně a zacházet s ním můžete prakticky stejně jako s řepným či třtinovým cukrem.

Javorový sirup nejen na lívance

Také znáte javorový sirup hlavně z amerických filmů, kde nesmí chybět na žádných domácích lívancích? Dejte mu šanci i vy. Díky látkám jako kyselina listová, vápník, hořčík, zinek, draslík či želeno patří mezi zdravé náhrady cukru, a v malé míře má dokonce pozitivní vliv na hubnutí. Opět je odolný vůči teplu, takže si ho bez obav můžete nalít nejen na zmrzlinu, ale i na ovesnou kaši nebo výše zmíněné lívance.

Xylitol potěší i diabetiky

Diabetici už dávno nemusejí sahat po umělých sladidlech typu aspartam, ale mohou si dovolit i přírodní sladidla, jakým je třeba xylitol. Ten je stejně sladký jako klasický cukr, nicméně má oproti němu jen dvě třetiny kalorií. Pomáhá udržovat nízkou a stabilní hladinu glukózy, neškodí zubní sklovině (naopak jí prospívá, a bývá tak i součástí zubních past), a ještě navíc podporuje růst střevního mikrobiomu. Jen s ním buďte opatrní – ve větším množství může působit projímavě.

Melasa, cukrový „odpad“

Melasa je extrakt z cukrové třtiny, který vzniká při výrobě cukru. Je proto zdrojem nepřeberného množství stopových prvků, ale i minerálních látek, a to zejména vápníku, fosforu, mědi, inositolu či kyseliny pantotenové. Říká se, že při pravidelné konzumaci pročišťuje lymfu, a dokonce podporuje krvetvorbu. Melasa má o polovinu méně kalorií než cukr, obsahuje jen nějakých 20 % monosacharidů a hodí se třeba do čaje nebo do jogurtu.

Datle jako nejsladší ovoce

Vůbec nejlepší možností, jak zdravě nahradit cukr, je ovoce. Ať už přezrálé banány, jablečné pyré, nebo třeba právě datle. Obsahují cca 60 % cukru, převážně glukózy, a patří tak mezi nejsladší ovoce vůbec. Pomáhají snižovat krevní tlak, nezvyšují hladinu cukru v krvi a jsou dobrým zdrojem železa, vápníku, draslíku či vitaminu B5. Datlový sirup se pak vyrábí pouze z datlí a cukru, takže ho snadno použijete například jako topping na lívance, obilninovou kaši nebo müsli.

Čekanka a pouhými 5 % cukru

Čekankový sirup je svým složením zcela jedinečný – obsahuje minimálně 91 % extraktu z čekanky a je bohatým zdrojem vlákniny (inulinu). Má vcelku nízký glykemický index a podíl jednoduchých cukrů se u něj pohybuje kolem pouhých 5 %. Je báječný ke slazení pokrmů i nápojů, klidně i do čaje, ale není vhodné to s ním přehánět – vzhledem k vysokému obsahu inulinu může u citlivějších jedinců působit projímavě.

Číst článek
Nahoru
93 položek celkem
3+1